Yoğuşmalı Kombilerin Sıkça Arızalanmasının Sebepleri
Kombilerin arızalanmasının çeşitli sebepleri olabilir. Özellikle soğuk havaların yaklaştığı günlerde kombi bakımı ve kombi performansı herkes için büyük önem taşıyor. Özellikle yoğuşmalı kombilerin sıkça arızalanmasının sebepleri kış öncesi gerekli bakım ve kontrollerin yaptırılmaması, yoğun kullanımdan dolayı aşınma ve çeşitli dış faktörler olabilir. Bir diğer arıza sebebi ise bilinçsiz kullanım veya kurulum hatalarıdır. Kombileri özellikle küçük sorunlarda tamirciye göstermek büyük sorunların önüne geçmenize yardımcı olabilir. Bazı sebepler aşağıdaki gibidir
Tesisatın Su Basıncı
Kombi tesisatına gelen su basında 1.5 bar olmalıdır. Bir su bardağı suyun bile tesisattan dışarı sızma durumu, kombinin arıza vermesine yeterli olur. Bu sebeple su basıncı kombi için önem arz eden konular arasındadır. Özellikle tesisata suyun ilk verildiği haftalarda sistemde sirkülasyonlar olabilir ve basınç sık sık düşebilir. Bu nedenle ortaya çıkan su basıncını engellemek için tesisata sık su vermek, radyatörde korozyona neden olur. Yani su ilavesi tesisata bilinçli, az ve kontrollü yapılmalıdır. Aksi taktirde kombinin ömrü kısabilir. Tesisat suyunun kirlenmesi de kombinin arıza vermesinde etkin rol oynar, sık sık kombi kontrolü yaptırmak fayda sağlayacaktır.
Yoğuşma Giderinin Uygun Çapta Olmaması Durumu
Özellikle yoğuşmalı cihazlar da kombinin donma sorunu, yoğuşma gideri ve gider ağzının donması gibi sorunlar görülebilir. Yoğuşmalı kombilerin sık sık arızalanma nedeni ise yapılarının normal kombilere göre daha karmaşık olmasındandır. Daha iyi hizmet veren yoğuşmalı kombiler ne yazık ki önlem ve tedbir alınmadığı ve kullanımı iyi öğrenilmediği sürece sık sık arıza çıkarabilir. Bu arızaların en sık karşılaşılan sorun ise donma problemidir.
Donmayı önlemek için yoğuşma giderinin çapı iyi ayarlanmalı ve gerekli izolasyonu yapılmış olmalıdır. Yoğuşma suyunun önünde bulunan herhangi bir engel ise yoğuşma suyunun cihaz içerisinde birikmesine yol açacak buda cihazın yanma yapmasını engelleyecektir. Dolayısıyla cihaz çalışması gerektiği gibi çalışmayacak ve görevlerini yerine getiremeyecektir. Hem kurulum hem kullanım esnasında don olayının gözlendiği zamanlarda bu konulara dikkat edilmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır.
Kullanıcı Hataları
Kullanıcılar sık sık hatalar yapabilir. Örneğin kombiyi kış ayında yaz modunda çalıştırabilir, resetlemeyi sık yaptığı taktirde cihazın beynini silebilir veya gaz vanası kapalı iken kombiyi çalıştırabilir. Bu sebeple herhangi bir arıza zamanında bir uzmandan yardım almalısınız.